به گزارش خبرنگار پایگاه خبری سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران، نشست خبری "نعمت اله ترکی" رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران به مناسبت روز ملی "آمار و برنامه ریزی" با حضور و پرسش اصحاب رسانه آغاز شد.
ترکی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر اینکه چرا تهران با وجود حجم زیادی از خدمات و امکانات از توسعه نامتوازن رنج می برد؟ اظهار کرد: توسعه بر مبنای شاخص های مختلفی از جمله آمار و اطلاعات از حوزه های مختلف ارزیابی می شود. برای مثال استان تهران در شاخص بهداشت و درمان و سرانه تخت بیمارستانی در رتبه 31 قرار دارد. شهر تهران ممکن است از این جهت وضعیت خوبی داشته باشد اما خدمت رسانی این بخش، محدود به تهران نیست به کل کشور است. بنابراین استان تهران منطقه برخورداری در این حوزه نیست و توسعه مناسبی نداشته است.
*سرانه تراکم دانش آموزی، به طور میانگین در سطح استان تهران بیش از 35 نفر است
وی ادامه داد: در بخش آموزش و پرورش سرانه تراکم دانش آموزی، به طور میانگین در سطح استان تهران بیش از 35 نفر است در حالی که این رقم میانگین تراکم دانش آموزی در کشور 24 نفر را نشان می دهد. در بخش فرهنگی هم، استان تهران در سرانه احداث کتابخانه رتبه 31 ام را دارد.
*بر مبنای سرانه جمعیتی این حجم از جمعیت در پیرامون، معادل 15 استان کشور است
ترکی با تاکید بر رابطه مستقیم میزان جمعیت با خدمات رسانی متناسب، گفت: شهرهای پیرامونی استان تهران 5.5 میلیون نفر و شهر تهران 8.5 میلیون نفر جمعیت دارد. بر مبنای سرانه جمعیتی این حجم از جمعیت در پیرامون، معادل 15 استان کشور است در حالی که خدمات رسانی به اندازه یک استان هم نیست و این توسعه نامتوازن نه تنها در تهران بلکه در کشور آسیب جدی است.
به گفته وی اگر کشور را به دو نیمکره غربی و شرقی تشبیه کنیم همه امکانات زیرساختی، خدمات رسانی و ... در نیمه غربی و مرکز، تجمیع شده حتی 90 درصد جمعیت هم در این محدوده قرار دارد. این نشان می دهد که بخشی از کشور را در بخش توسعه و استقرار جمعیت رها کردیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه علت ناهماهنگی برنامه های استان با شهرداری تهران در چیست؟ اظهار کرد: متاسفانه تاکنون یک برنامه جامع و همگرایی که بتواند تمام مجموعه استان را در قالب توسعه قرار دهد نداشتیم. پس از ابلاغ برنامه ششم توسعه و احکام دائمی در کشور، در سازمان مدیریت و برنامه ریزی تهیه سند آمایش و سند توسعه استان و شهرستان ها را آغاز کردیم که همه اسناد نهایی شده و به زودی به فرمانداران و دستگاه های اجرایی ابلاغ می شود.
* در طی دو سال گذشته اتفاقات خوبی در استان افتاده است
وی افزود: اسناد توسعه ای استان بر مبنای اطلاعات و آماری است که معاونت آمار و اطلاعات سازمان مدیریت در اختیار ما قرار داده است. این عدم هماهنگی ها در گذشته، ناشی از کامل نبودن داده های آماری و نبود برنامه مدون و عملیاتی بود. اما امروز با تهیه این اسناد توسعه ای و سامانه اطلاعات آماری استان تهران این ناهماهنگی ها پیش نمی آید و قوانین و مقررات جایگزین تصمیم گیری های شخصی و سلیقه ای مدیریتی می شود. در طی دو سال گذشته اتفاقات خوبی در استان افتاده است. برای مثال در حوزه بهداشت و درمان در دولت یازدهم و دوازدهم در تمام شهرستان های استان تهران احداث بیمارستان دستور کار قرار گرفته که برخی افتتاح و تعدادی در آستانه افتتاح و بهره برداری هستند.
وی درباره ضمانت اجرایی سند توسعه استان تهران گفت: سند توسعه استان تهران قانون است و اجرا نشدن آن از سوی هر دستگاه اجرایی تخلف است. در این برنامه اهداف کمی و کیفی، سیاست و راهبردها تا سال 1400 به شکل دقیق و پروژه محور مشخص شده است. دستگاه های نظارتی همچون سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و بر روند اجرای این برنامه نظارت دارندف کما اینکه اجرای این برنامه یکی از شاخص های ارزیابی دستگاه های اجرایی استان هم هست.
*رقمی در حدود 30 هزار میلیارد برای اجرای برنامه ها در سال برنامه ریزی شده است
ترکی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که پرسید برای برنامه های توسعه ای استان تهران منابع مالی خاصی در نظر گرفته اید؟ گفت: رقمی در حدود 30 هزار میلیارد برای اجرای برنامه ها در سال برنامه ریزی شده است. جدول منابع مالی این برنامه ها از چند بخش دولت(ملی و استانی)، مالیات بر ارزش افزوده، کمک مالی خیریه ها، منابع مالی شهرداری ها تنظیم شده است.پیش از این منابع مالی فقط دولتی بود. سال گذشته 5 هزار میلیارد از محل ارزش افزوده در اختیار شهرداران و دهیاران قرار گرفت که رقم قابل توجهی است . بنابراین دهیاران و شهرداران ملزم به اجرای برنامه ها براساس سند توسعه هستند و این منابع مالی را هم باید در جهت اجرای برنامه ها هزینه کنند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران با بیان اینکه اولین گام برای اجرایی کردن سند توسعه تصمیم گیری بر حسب واقعیت ها بود، افزود: ما می خواستیم برنامه عملیاتی بنویسیم که یک برنامه کلی با خروجی چاپ کتاب نباشد. در این سند راهبردها نوشته شده و متولی برنامه در شهرستان می داند که در حوزه فرهنگ یا حوزه آموزش چکار باید انجام دهد.
وی ادامه داد: اعتقاد من بر این است در جمهوری اسلامی ایران بویژه در تهران تمام ظرفیت ها و منابع وجود دارد. استان تهران به عنوان پایتخت ظرفیت خاص دارد برای مثال در حوزه گردش مالی، بالای 60 هزار میلیارد تومان در سال گردش مالی دارد که اگر 2 درصد آن در جهت توسعه استان قرار گیرد کمک بزرگی است.
*بیش از 70 درصد جمعیت کشور در نقاط شهری مستقر است
ترکی افزود: بیش از 70 درصد جمعیت کشور در نقاط شهری مستقر است، یعنی مدیریت شهری و به عبارتی دیگر شهرداری متولی امر خدمات رسانی است و این ارگان باید خدمات خود را در قالب حوزه هایی که سازمان مدیریت اعلام می کند آورده و طبق برنامه توسعه ای استان پیش برود. قانون می گوید هر زمان طرح توسعه ای نوشته می شود باید در شورای برنامه ریزی تصویب شود. پیش از این شهرداری ها با مصوبه اعضای شورا برنامه ای را آغاز می کردند. با شهرداری تهران و فرمانداران و شهرداران شهرستان های استان جلسات تخصصی بسیاری در زمینه اسناد توسعه ای استان برگزار کرده ایم.
ترکی درباره اجرای طرح بازآفرینی بافت فرسوده محله های شهر و شهرستان های تهران گفت: نزدیک 2.5 میلیون نفر در حوزه بافت شهری و روستایی فرسوده در استان تهران مستقر هستند. همچنین حدود 2 میلیون نفر در نقاط حاشیه نشینی استان سکونت دارند. تامین منابع این طرح از صندوق توسعه ملی است. نفرات و تعداد محله مشخص شده و طولانی شدن روند اجرای این طرح به دلیل شناسایی 22 محله شهر تهران و 15 شهرستان پایتخت استکه از سال 97 به ترتیب اولویت هر سال 30 درصد بافت فرسوده باید احیا شود.
*تهیه دستورالعمل ویژه طرح احیای بافت فرسوده در استان تهران
وی همچنین از تهیه دستورالعمل ویژه طرح احیای بافت فرسوده در استان تهران خبر داد و گفت: محدودیت منابع در این طرح وجود ندارد. تسهیلات جدیدی برای این طرح پیشنهاد داده ایم که چند روز آینده نهایی می شود.
ترکی از رایزنی با بخش خصوصی در حوزه خدمات مجازی به شهروندان تهرانی خبر داد که 150 هزار فرصت شغلی فقط در استان تهران ایجاد می کند.
*هم اکنون بیش از 17 هزار واحد صنعتی و 650 واحد صنفی مستقر در استان تهران وجود دارد
وی در ادامه به نرخ بیکاری در استان تهران اشاره کرد و افزود: بیشتر فعالیت ها در استان تهران در حوزه خدمات است. بنابراین ظرفیت کار در استان تهران بالا است. هم اکنون شهرک های صنعتی پاکدشت و شهر تهران برای افراد جویای کار آمادگی و ظرفیت دارند. هم اکنون بیش از 17 هزار واحد صنعتی و 650 واحد صنفی مستقر در استان تهران وجود دارد که ظرفیت اشتغال زایی بالایی دارند. اینکه می گویید بیکاری در استان تهران زیاد است بار روانی مسئله است.
*در فصل بهار، نرخ بیکاری زیر 12 درصد و برخی شهرستان ها 6 درصد بوده است
ترکی افزود: من می گویم بیکاری در استان تهران رخ نداده است. در فصل بهار، نرخ بیکاری زیر 12 درصد و برخی شهرستان ها 6 درصد بوده است. این در حالی است که سرانه تولید صنایع در 6 ماه سال 97 نسبت 6 ماهه سال گذشته 35 درصد افزایش داشته این معادله نشان از افزایش میزان اشتغال زایی دارد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در پاسخ به سوال خبرنگاری که می گفت رصد میدانی ما در استان تهران نشان می دهد، بیکاری افزایش یافته است، گفت: رصد میدانی شما بر حسب گفته ها است. 5 هزار واحد صنعتی مستقر در شهرک صنعتی استان تهران شناسنامه دارند، تیم آمار و اطلاعات سازمان مدیریت به این واحدها مراجعه کرده، ممکن است تولید واحد کم شده باشد اما تعطیل نشده است. واحدهای تولیدی که در گذشته در استان تهران صادرات محور بودند با افزایش نرخ ارز باید خوشحال باشند. مواد اولیه استفاده کرده و کالا صادر می کند باید کنترل شود.
خبرنگاری درباره نوسانات نرخ ارز و تاثیر آن در سرمایه گذاری و اقتصاد استان تهران پرسید و گفت هم اکنون شرکت خودروسازی کروز می گوید ایران خودرو با دلار 3200 تومان قطعات را از من می خرد از طرفی مواد اولیه را با دلار بالای 10 هزار تومان می خرد که به صرفه نیست. وی در پاسخ گفت: این موضوع را قبول نداریم. مواد اولیه تولید داخل قیمت دارد و مشخص است. از طرفی وقتی قیمت کالایی در بورس مطرح می شود مشکلی ندارد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه سند های توسعه ای چه تاثیری در رشد اقتصاد استان تهران دارد؟ اظهار کرد: برای تدوین سند های توسعه ای نگاه ما بر مبنای اسناد بالادستی است. برنامه ششم توسعه و سیاست های کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب بویژه راهبردهای اقتصاد مقاومتی از جمله این سند ها است. با تجمیع اسناد بالادستی سند توسعه استان نهایی شد. در بخش کشاورزی میانگین تولیدات ما از 5.5 میلیون تن در سال 96 امروز به 6.5 میلیون تن رسیده است. در بخش های دیگر حوزه کشاورزی سطح سامانه آبیاری تحت فشار از 27 هزار هکتار به 52 هزار هکتار در استان تهران رسیده است.(رشد 65 درصدی)
وی ادامه داد: در بخش صنعت میزان رشد سرمایه گذاری داخلی بالای ده درصد رشد داشته است. در بخش توسعه گلخانه ای تا پایان برنامه ششم سطح گلخانه های استان به بیش از 5 هزار هکتار می رسد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی همچنین درباره میزان قدرت خرید شهروندان استان تهران گفت: نظام آماری ما سالانه است. براساس داده های آماری معاونت آمار سازمان مدیریت تهران ، درآمد سرانه خانوار شهری ما در یک سال استان حدود 44 میلیون تومان است. این عدد در کشور 31 میلیون تومان است. سرانه مصرف خانوار هم در نقاط شهری کشور 28 میلیون و در استان 42 میلیون تومان است.