به گزارش پایگاه خبری سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران ششمین جلسه ویژه رسیدگی به وضعیت اجرای طرح کاداستر در استان تهران به ریاست نعمت الله ترکی رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران، مدیرکل جهادکشاورزی و مدیرکل منابع طبیعی تهران برگزار شد.
تعریف کاداستر
در تعریف کاداستر باید گفت که کاداستر دارای دو معنای لغوی و اصطلاحی است. از لحاظ لغوی کاداستر از ریشه یونانی واژه کاتاستکین بمعنای راه، لیست و دفترچه گرفته شده است که البته بیارتباط با معنای اصطلاحی آن نیست. در اصطلاح کاداستر به آن دسته از نقشهبرداریهای ثبتی اطلاق میشود که دارای ارزش حقوقی بوده، به گونهای که میتوانند سه امر ارزش، موقعیت و مالکیت اراضی را برای مراجع اداری و قضایی و هم اشخاص خصوصی معین کنند.
در اصطلاح اداری کاداستر مجموعهای از اطلاعات دقیق و طبقهبندی شده و به روز از اراضی موجود در یک کشور است که محدودههای مالکیت اشخاص را به همراه اطلاعات حقوقی مرتبط با هر ملک را به ما میدهد. در واقع کاداستر ابزاری است که با ارایه اطلاعات دقیق و به روز در قالب کروکیهای مشخص از عرصه و اعیان املاک به ما کمک خواهد کرد تا بتوانیم به وسیله آن قلمرو و موقعیت و نیز ارزش مالکیت افراد را مشخص کرد.
اصولا اجرای کاداستر مزایا و اهدافی را تامین خواهد کرد که برای پیشرفت هر کشور در تمام زمینهها لازم و ضروری است. هدف کاداستر ایجاد نظامی ساده، روان، دقیق، مطمئن و با قابلیت بروزرسانی سریع و آسان برای همه املاک و مستحدثات هر کشور است.
ویژگی های اجرای کاداستر
با توجه به مشکلات حقوقی و قضایی مختلفی که مردم در مسئله اراضی و املاک دارند باید به چهار تاثیر مهم در این زمینه اشاره کرد. اول اینکه نظام مالیاتی منظمی از اراضی خواهیم داشت و این طبعا به معنای عدالت مالیاتی نیز خواهد بود. در کشورهایی مثل فرانسه که ما سابقه طولانی از نظام کاداستر را مشاهده میکنیم کاداستر برای همین هدف ابتدا مطرح شد. شارل هفتم و لویی چهاردهم و پانزدهم در جهت دستیابی به یک نظام مالیاتی منظم از املاک و اراضی تحت حکومتشان، نخستین کسانی بودند که به فکر طراحی نظام کاداستر در فرانسه افتادند.
دومین تاثیر نظام کاداستر در حل و فصل دقیق دعاوی ملکی خواهد بود و مراجع قضایی میتوانند از اطلاعات آن برای حل و فصل دعاوی بهره ببرند.
سومین اثر این است که دعاوی ملکی طبعا به دلیل وجود اطلاعات دقیق کاهش خواهند داشت.
در زمینه چهارمین اثر و مهمترین اثر از لحاظ حقوق مردم، باید گفت که کاداستر موجب تثبیت مالکیتها، قلمرو آنها و جلوگیری از برخی کلاهبرداریها است. علاوه براین منجر به نقل و انتقال ساده املاک در حوزه خصوصی نیز خواهد شد.
یکی از مهمترین پیامدهای اجرای مقررات کاداستر مبارزه با زمینخواری خواهد بود. کشورهایی که دارای نقشههای کاداستر هستند، فاقد پروندههای قضایی تجاوز به اراضی مجاور هستند زیرا مهندسین نقشهبردار کاداستر فورا موقعیت آن را مشخص میکند. در ماده 156 قانون ثبت چنین آمده است: به منظور تشخیص حدود و موقعیت املاک واقع در محدوده شهرها و حومه، نقشه املاک به صورت کاداستر تهیه خواهد شد.
*کاداستر خط قرمز سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران است
نعمت اله ترکی در این جلسه که با هدف تسریع اجرای طرح کاداستر استان تهران برگزار می شود گفت: طرح بزرگ کاداستر به عنوان خط قرمز ما در استان تهران شناخته می شود و من به عنوان یکی از مدیران پایتخت تمام تلاشم را برای اجرای درست با هدف جلوگیری از کوه خواری، زمین خواری و تصرف منابع ملی و طبیعی استان تهران به کار خواهم گرفت.
*هیچ بهانه ای برای توقف کاداستر پذیرفته نیست
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران اظهار کرد: تمام بودجه ای که از ابتدای سال برای این طرح پیش بینی شده به طور کامل پرداخت و تخصیص داده خواهد شد و اگر روند کندی داشته باشد کوتاهی مدیران ذی ربط دیگر است، بنابراین بهانه بودجه برای من قابل توجیه نیست.
ترکی با بیان اینکه اجرای طرح کاداستر در استان تهران، کاری بزرگ، ملی و بی نظیر خواهد بود، گفت: تهیه دقیق مشخصات زمین، ملک و ثبت کامل مشخصات مالکان در سندهای رسمی ازجمله اهداف قانون کاداستر است که سد محکمی در برابر سو استفاده گری از اراضی طبیعی کشور بوده و تحولی بزرگ را در حفظ طبیعت ملی ایجاد می کند.
400 هزارهکتار زمین زراعی و باغی در تهران نیازمند تهیه سند ملی است
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران با تاکید بر اینکه حدود 400 هزارهکتار زمین زراعی و باغی در استان تهران نیازمند تهیه سند ملی و حفاظت است، گفت: طرح کاداستر اولویت مهم استان تهران است و همه مدیران باید این موضوع را در اهم فعالیت های خود قرار دهند.
کریم ذوالفقاری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران هم در این جلسه گفت: خوشبختانه در اجرای طرح کاداستر با بسیاری از سازمان های ذی ربط به ادبیات مشترک رسیدیم و اختلاف نظری نداریم. برای مثال سازمان امور اراضی از نظر اعتباری، فنی و نظارتی ما را حمایت می کند اما مهمترین چالش ما عدم همکاری برخی از مردم در زمان ثبت اراضی است که این چالش همیشه در آمارگیری ها وجود دارد.
*51 درصد اراضی استان تهران در سامانه کاداستر ثبت شد
ذوالفقاری گفت: تاکنون 25 هزار هکتار از اراضی استان تهران ثبت سامانه شده و 35 هزار هکتار از آن در گرو تایید اداره کل نظارت و کنترل فنی سازمان نقشه برداری است. بیش از 250 هزار هکتار هم قرارداد بسته ایم و میانگین پیشرفت فیزیکی ما هم اکنون 51 درصد است و وضعیت اجرای طرح بد نیست.
*گزارش مشاور طرح کاداستر استان تهران
مشاور طرح کاداستر استان تهران هم در این جلسه گفت: 290 هزار هکتار کل مساحت اراضی استان تهران بوده که 265 هزار و 500 هکتار قرارداد داریم و هم اکنون هم نزدیک حدود 25 هزار هکتار را در سامانه ثبت اسناد بارگذاری کردیم. همچنین کارهای هندسی و توصیفی 114 هزار و 700 هکتار اراضی دیگر آماده است که مربوط به جنوب ورامین، ری و بخشی از شمیرانات می شود.
وی افزود: ثبت اراضی شهرستان قرچک و شمال ورامین تمام شده و نامه تایید ثبت اسناد هم اخذ شده است. همچنین شهرستان های تهران، شهریار، پیشوا و ملارد تا 35 درصد پیشرفت داشته و اگر سازمان نظام مهندسی 65 درصد کار نظارت را انجام دهد درصد پیشرفت در این شهرستان ها به 90 خواهد رسید.
اقدام قاطع ترکی در اجرای طرح کاداستر
مشاور طرح در مورد مشکلاتی که در ری و شهریار داشت بازگو کرد که ترکی در جلسه با فرماندار شهریار تماس گرفت و مشکلات را در حضور اعضای جلسه بازگو کرد که فرماندار شهریار گفت: باید این مشکلات را با من درمیان می گذاشتند و من تاکنون اطلاعی نداشتم و در اسرع وقت این مشکل را حل خواهم کرد.
ترکی همچنین درباره مشکلات زمین های وقفی در شهرستان ری و عدم همکاری آن ها اعلام کرد: این موضوع را ابتدا با ارسال نامه ای به فرماندار و رونوشتی از این نامه به دادستانی ارائه خواهیم کرد اگر حل نشد به دادستانی اعلام جرم خواهیم کرد.
در ادامه اشرف السادات قریشی مدیرکل نظارت و کنترل فنی سازمان نقشه برداری کشور اظهار کرد: ما در سازمان نقشه برداری با کسری بودجه مواجه هستیم. امسال تخصیص بودجه ما 40 درصد است و با همین حجم هم باید حقوق پرسنل را پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه همکاری و تعامل سازمان نقشه برداری با سازمان امور اراضی خوب و بیش از 80 درصد است، گفت: ما در راستای رفع مشکل استان تهران پیشنهاد کردیم تا نیروهای ما مامور پروژه طرح کاداستر استان تهران شوند و حقوق آن ها را خودمان پرداخت کنیم.
شهرام عدالتی معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران در واکنش به پیشنهاد مدیرکل نظارت سازمان نقشه برداری گفت: با سازمان امور اراضی تعاملات خوبی برای اجرای طرح برقرار شد و موضوع سازمان نقشه برداری هم باید حل شود و اگر لازم باشد برای دریافت بودجه از سازمان برنامه تلاش خواهیم کرد و کمکی را دریغ نمی کنیم.
عدالتی: اگر کاداستر تا پایان سال اجرا نشود هم خودم و هم مدیران مربوطه باید استعفا دهیم
عدالتی با بیان اینکه ما در استان تهران تعهد کردیم تا طرح کاداستر را اجرایی کنیم، تصریح کرد: همه مدیران ذی ربط این طرح در استان برای اجرای این طرح امضا داده اند، ما از آن ها خواستیم که برای این کار وظایف سازمان ها را با زمان بندی مناسب تقسیم بندی کنند. بدانید اگر این طرح تا پایان سال اجرایی نشود هم خودم استعفا خواهم داد و هم آقای ذوالفقاری را مجبور به استعفا خواهم کرد و هم همه افرادی که کوتاهی کردند.